Oranjetips voor Koningsdag 2019

Oranjetips voor Koningsdag 2019

Nederland kleurt op zaterdag 27 april weer oranje, want het is Koningsdag. Wie de mensenmassa’s en het feestgedruis liever vermijdt, kan lekker op z’n gemak in de tuin aan de slag. Al lijkt het weer dit weekend helaas wel een beetje te wensen over te laten. Geen nood, wie goed kijkt bespeurt van zelf wel een vleugje oranje, geel en wit, want de vlinders laten zich weer zien. Waaronder, hoe toepasselijk, het oranjetipje!

Vlinders in de tuin 

Volgens de Vlinderstichting in Nederland waren er afgelopen maand al veel vlinders te zien. Met name de vrolijk gele citroenvlinder, het frisse koolwitje, de mooie dagpauwoog, de gevlekte gehakkelde aurelia en de bruin-oranje kleine vos fladderen er lustig op los. Het glanzende boomblauwtje en het oranjetipje zullen de komende tijd gespot kunnen worden. Wie wordt er nu niet blij bij het zien van een vlinder? Tegenwoordig is er veel aandacht voor bijvriendelijke bloemen en planten, maar vergeet ook de vlinders niet. Gelukkig houden ze grotendeels van dezelfde bloeiers als bijen, dus lok ze ook naar je tuin!

Goede vlinderplanten

Net zoals een bijvriendelijke tuin biedt een vlindervriendelijke tuin bloeiende planten en struiken in elk seizoen, zodat de fladderaars het hele jaar door nectar kunnen vinden. In het prille voorjaar zijn dat onder andere winterheide, winterviolen, sneeuwbal (Viburnum), narcissen, krokussen en lenteklokje (Leucojum). Daarna begint de bloei van judaspenning, lavendel, vlinderstruik en ijzerhard (Verbena). In het najaar zijn koninginnenkruid (Eupatorium), hemelsleutel (Sedum telephium of spectabile) en herfstaster echte vlinderlokkers.

Meer Koningsdagtips

Controleer buxus iedere dag op de aanwezigheid van de rupsen van de vermaledijde buxusmot, de enige vlindersoort die we echt niet in de tuin willen. Pluk de rupsen er met de hand uit en/of gebruik een speciaal bestrijdingsmiddel. Deze middelen kun je doorgaans niet toepassen in de volle zon, in de regen of als er veel wind staat. Lees de aanwijzingen op het etiket of laat je informeren in ons tuincentrum in Amsterdam. Ook kun je een feromonenval ophangen in de buurt van je buxus.

Fleur balkon of terras op met eenjarig perkgoed. Daaruit heb je nu volop keuze, in voordelig geprijsde trays en kant-en-klare hangmanden. In oranje, maar ook in alle andere kleuren van de regenboog. Denk aan (mini)surfinia’s, petunia’s, lobelia’s, vlijtige liesjes, margrieten, Scaevola, Senetti en verbena.