7x tophortensiatips

7x tophortensiatips

Eerder berichtten we op deze site van ons tuincentrum in Amsterdam over de veelzijdige hortensia (Hydrangea). Een geweldige plant voor binnen en buiten. We noemden vijf populaire soorten, van de hortensia 'Annabelle' tot de klimhortensia. Nu geven we graag extra tips over de verzorging van deze rijkbloeiende, sterke struiken. En een paar inspirerende ideeën, over het drogen van hortensiabloemen en een bijzondere nieuwe hortensiasoort.

1 Water geven

Zoals eerder gemeld, houden alle hortensia's van een vochtige grond. Geef een hortensia op een zonnige plek altijd meer dan voldoende water.

2 Speciale grond en voeding

In ons tuincentrum in Amsterdam vind je speciale hortensiagrond, hortensiavoeding en een 'blauwmaker' voor de blauwe hortensia.

3 Blauwmakers en -houders

Wil je dat je hortensia blauwe bloemen blijft krijgen? Strooi of besprenkel de grond aan de voet van de hortensia dan in september met aluminiumsulfaat of kali-aluin (de 'blauwmaker'). Gebruik bij voorkeur regenwater wanneer je deze hortensia water geeft, want het gaat om de (te lage) zuurgraad die een blauwe hortensia roze kan doen kleuren. Kraanwater bevat doorgaans veel kalk.  

4 Hortensia's snoeien

Je hoeft hortensia’s niet elk jaar te snoeien, maar soms kan het nodig zijn ze te verjongen en ze weer volop te laten bloeien. Als je gaat snoeien is het belangrijk dat je weet welke soort hortensia je hebt. Sommige soorten vormen namelijk al in het najaar knoppen voor het volgende jaar. Als je die in de lente snoeit zullen ze dat jaar niet gaan bloeien. In maart en april kun je gerust de takken van de pluimhortensia en de 'Annabelles' terugsnoeien. Bij de boerenhortensia knip je dan alleen de oude bloemschermen boven een nieuwe knop af.

5 Hortensia's stekken

Je kunt hortensia's makkelijk vermeerderen door er in de (na)zomer stekken van te nemen. Daarvoor kies je de jonge scheuten zonder bloem(knop).

6 Hortensiabloemen drogen

Wil je de mooie hortensiabloemen drogen, zodat je ze als decoratie voor je interieur kunt gebruiken? Wacht dan tot de struik bijna uitgebloeid raakt en de blaadjes hard en leerachtig aanvoelen. Knip de bloemen af en zet ze in een vaas met een paar centimeter water erin, waaraan je eventueel wat heestervoeding toevoegt. Zet de vaas weg in een koele, donkere ruimte en vul het water in de vaas niet meer aan.

7 Cadeau voor de blozende bruid

Gaat er binnenkort iemand uit je familie of vriendenkring trouwen? Geef dan de nieuwe hortensia 'Runaway Bride' cadeau! Dit is een 'sluierhortensia', die niet

alleen aan het eind van de (hangende) takken, maar ook langs de takken een overvloed aan (witte) bloemen vormt. Deze hortensia blijft compact (zo'n 50 centimeter hoog) en kan dus prima in een pot of hangmand, zowel binnen als buiten. Bij lagere temperaturen kunnen de witte bloemen buiten zachtroze kleuren. Het lijkt dan net alsof de ‘bruid’ bloost. In het najaar kleuren de groene bladeren oranjerood. De vorstbestendige plant is tijdens de wintermaanden in rust en maakt zich in het voorjaar weer op voor een nieuw bloeiseizoen.

Ons tuincentrum in Amsterdam zegt: 'Hoera voor de hortensia!'