Beestenboel in de tuin en op het balkon

Beestenboel in de tuin en op het balkon

Op een zomerse dag is het heerlijk ontspannen in de tuin of op het balkon. Als het te warm is om actief te tuinieren, kunnen we gewoon lekker genieten van ons groene paradijsje. En dat is nog fijner met allerlei gefladder, getjilp en gekwaak om ons heen!

Tuindieren lokken
Vogels, vlinders, bijen, hommels, lieveheersbeestjes, kikkers en egels. Allemaal welkome tuingasten die schadelijke insecten en slakken verorberen of de bloeiende planten en eetbare gewassen bestuiven. En die bovendien ontzettend leuk zijn om naar te kijken of te luisteren. Zelfs op het balkon kun je een natuurlijk paradijsje creëren, door een insectenhotel en vogelkastje op te hangen, een vogelbadje neer te zetten en bloeiende potplanten te kiezen die nectar en stuifmeel bieden aan vlinders, bijen en hommels, zoals lavendel, dahlia’s en hemelsleutel (Sedum).

In de tuin trekt een vijver kikkers, libelles, waterjuffers en egels kunnen er een slokje water komen drinken (zorg er dan wel voor dat ze de vijver altijd weer uit kunnen klimmen, mochten ze er onverhoopt in vallen). Laat in een hoek takken en bladeren liggen waar egels kunnen schuilen en scharrelen of bouw een egelhuisje voor ze. Vogels maakt u blij met (bessen)struiken, bomen en klimplanten. Een hoekje met brandnetels is zeer waardevol voor vlinders. De rupsen van heel veel vlindersoorten eten ervan. Maar ook pinksterbloemen, Oost-Indische kers, damastbloem, kaasjeskruid en vlinderstruik zijn belangrijke zogeheten waardplanten voor vlinderrupsen.

Leerzame kost

Kosmos Natuur geeft deze zomer twee leuke en informatieve boeken uit met tips om dieren in de tuin of op het balkon te verwelkomen en ze beter te leren (her)kennen:

  • Geef dieren een (t)huis van biologe Helga Hoffman is net uit en bevat informatie over aanleg, beplanting en onderhoud van tuin en balkon, met maar liefst 15 uitneembare bouwtekeningen voor het maken van onder andere een hommelburcht, insectenhotel, lieveheersbeestjeshuis en vleermuizenkast. ISBN: 9789021559728, € 16,99
  • De tuindierengids van Richard Lewington en Ken Thompson verschijnt in augustus en bevat illustraties en beschrijvingen van maar liefst 500 dieren die in en rond de tuin voorkomen, met daarbij tips hoe ze naar je tuin te lokken. ISBN: 9789021559568, € 24,99