Gazon aanleggen en onderhouden

Gazon aanleggen en onderhouden

Zomers hoort het gazon in topconditie te zijn. En de Grasmat sappig en fluwelig groen, zodat we er heerlijk op kunnen luieren en spelen. Zonnen op het gras is een plezierige ervaring, waar je de deur niet voor uit hoeft, dus lekker goedkoop. Een dikke badhanddoek voldoet. Leg deze op het gras en relax. 

Gras heeft ook onderhoud nodig. Een aantal tips: maai het gras in de zomer niet te kort, maai liever één keer in de vijf dagen op een hogere stand, dan eens in de veertien dagen heel kort. Te kort maaien beschadigt de wortelkluit, waardoor kale en gele plekken in het gazon ontstaan. Ook krijgt onkruid dan snel een kans, de zaden van paardenbloem net als de kruipende wortels van boterbloem, klaver en ereprijs weten die kale plekken snel op te vullen. 

Gazon aanleggen
Dit is een uitstekende maand om een nieuw gazon aan te leggen en in te zaaien. Meestal is het in augustus tamelijk vochtig en zal graszaad snel kiemen. Het onkruid is nu ook makkelijker te bestrijden. Voor de winter kan het gras dan al behoorlijk ontwikkeld zijn.

Gazon bemesten
Als het gras goed groeit, blijft het blad sappig en is het gazon goed te maaien. U kunt nu nog een keer gazonmest geven. Geef daarna alleen nog speciale stikstofvrije najaarsmest. Het gras moet voor de winter kunnen afrijpen om beter tegen vorst bestand te zijn.