Spelen met structuren

Spelen met structuren

Nu de meeste struiken en bomen kaal zijn, en de meeste planten bruin of geheel verdwenen, vallen opeens andere elementen in de tuin op. De vorm van het pad of die van de terrastegels, de kleur van de garagemuur of de losse planken van de houten schutting. Ga nu aan de slag met deze ideeën om uw tuin in deze sombere periode een stuk spannender te maken.

Ronde vormen, rechte lijnen
Natuurlijk is het belangrijk ervoor te zorgen dat er wintergroene hagen en winterbloeiers in de tuin staan. Ook bomen met witte of grillige basten en struiken met kleurige takken maken in de winter een wereld van verschil.

Maar let ook op vormen en materialen van paden, terrassen, schuttingen, hekjes en muren. Creëer rust en harmonie door bepaalde vormen, bijvoorbeeld cirkels, terug te laten keren. Combineer een rond terras of ronde stapstenen met buxusbollen. Leg een slingerend pad aan en maak het extra speels door in de schuur of garagedeur een rond raam aan te brengen of ronde openingen in de schutting te zagen. Hang een rondgeknipte tuinposter op de muur of plaats een grote, ronde bak op een verhoging.

Of ga voor contrasten. Doorbreek rechte lijnen van terras of gazon met dwars geplaatste hagen en bakken. Zoek het hogerop en plaats een pergola. Hang er bakken of manden met wintergroene planten en winterviolen en ook nog wat vogelvoer aan. Snoei wintergroene hagen en struiken eens in een opvallende vorm.

Wintersprookje
Kijkt u uit op een groot, donker gat vanuit keuken of woonkamer? Plaats dan een opvallend ornament achter in de tuin en licht dat mooi uit met tuinspots. Ook een boom of vijver kunt u mooi uitlichten. Voor u het weet heeft u een wintersprookje voor het raam, zeker wanneer er een laagje sneeuw valt.